MARCO POLO, UN NOI DEL SEGLE XIII

Marco Polo va néixer l´any 1254 en la “Sereníssima República de Venecia” que era una ciutat estat i era molt especial perque no depenia de cap sobirà, es gobernaven a ells mateixos, la máxima autoritat era el Dux i els seus ciutadans eren mercaders.
La família de Marco Polo era de mercaders i exploradors. Uns mesos abans de que Marco naixés, el seu pare Nicolo i el seu tiet Matteo, van fer un viatje a l`orient fins a la Xina a la recerca de meravelloses mercaderies.
Següint la “ruta de la seda”, el viatge va durar 15 anys. Van marxar l`any 1254, van recórrer tot el continent Asiàtic i van arribar fins a la cort del gran emperador d`Orient, a la cort del gran Khan.
L`any 1269 tornaven a ser a Venecia com a emisaris del gran Kahn, que demanava al papa que li enviés cent savis per a predicar la fe cristiana a l´Orient. Així, doncs els Polo van tornar al costat del gran Kahn sense els savis però amb Marco el fill de Nicoló de deset anys.
El viatge de Marco Polo començà en 1271 viatgaba amb una Paixa.
Durant la travessia Marco va descobrir les meravelles de l´orient mitjá:Jerusalem, les fonts de petrolí prop del mont Arart, les Catifes Turques, les teles de Mossul, les cúpules daurades de Bagdag… Marco es va posar malalt i van parar el viatge durant un any que Marco va aprofitar per aprendre Mongol.
En reprendre la marxa el paisatge era ben diferent, inmenses estepes centrals, les altes muntanyes de la serralada dels Himalayes, el deser de Gobí.
Durant el viatge va escoltar històries increíles al voltant de l`emperador, historìes que el van impresionar molt.
L` estiu de 1275 Marco Polo per fi va conéixer al gran Kahn a Xanadú un lloc de somni on es va quedar enlluernat perque hi havien palaus d´or i molta gent.
Quan va acabar l`estiu va anar a Cambulc, l`actual Pekin, allí es va quedar més enlluernat. Durant uns anys va viure a la cort de Kublai khan descobrint Xina.
Quan va tornar va escriure un llibre i quan anava a morir li van dir que confessara que tot era mentida, però ell va dir: “No he explicat ni la meitat del que vaig veure.

Lucas C.